Nok til to
Trøstesuppe blir som regel fortært seint på kvelden, når ungane har lagt seg og
ein er sliten og treng litt trøstespising.
Suppa blir laga etter det som er i kjøleskapet. Men nudlar og grønsaker er alltid
med i mi oppskrift.
-Bacon i terninger, brun i litt olje.
-siste resten av ein purreløk. skjert i tynne ringar
-1/2 persillerot skåret i tynne stavar (tilfeldig at denne var i kjøleskapet. Gulerot,
selleri er også bra)
-1/4 sommarkål(nykål) snitta fint opp.
-1 tomat i fine båtar.
-1/2 til 1 pakke med nudlar
-1 ts ketschup og 1 ts tomarpurè
-1 terning kyllingbuljong
nykverna pepar
Etter at bacon er bruna, tilsett purre, persillerota og kålen. La det fresa i eitt
minutt. Tilsett 1/2 til 1l vatn. La alt koka saman i ca 5min. Tomatene blir tilsett det
siste minuttet.
Nyt suppa og livet blir lettare å leva for ei stund.
Trøstesuppa til Jens Bjørnebo.
I orginalversjonen er dette ei fiskesuppe frå Napoli.
På seksti-talet var Jens Bjørnebo i skriveeksil på øya Ischia utanfor Napoli.
Han skulle skriva roman og følte nok prestasjonsangsten. Store doser med
italiensk raudvin måtte til for å smøra tynnslitte nerver.
I tillegg var han forelska i ei lokal jente, Monica. Då skjønar me at han måtte laga
seg ei trøstesuppa «den lastefulle fiskesuppe». Eller som han skriver:
«det eneste som hjelper er den store himmelske napolitanske fiskesuppe. Min
trøstesuppe, som jeg lager selv».
Har prøvd å laga ei oppskift ut i frå teksten til Bjørnebo. Den er som følger:
«Den lastefulle fiskesuppe»
-fisk av ulike slag. Bjørnebo nevner ulke, pir (liten makrell) og hvitting (kviting på
vestlandet). i tilligg reker, blåskjell, blekksprut, sjøkreps og languster. Eller som
han seier, «hva man måtte ha for hånden»
I tillegg:
-olivenolje (i mengder)
-kvitlauk (i hemningslause mengder)
-persille (fleire buntar)
-salvie (ein del)
-basilikum (ein god porsjon)
-tomater (ei tilsvarande mengde som alt det andre)
Steik reker og kvitlauk raskt i olja. Ta det opp.
Bland urter og tomater i gryta. Dette kokes saman til ein tjukk tomatsaus.
Legg sjømaten oppå tomatsausen og fyll på med kvitvin til det dekker.
La det trekke lenge og spe på med meir vin. Suppa skal bli tjukk.
Serveres varm og slik at fisk, reker og skalldyr blir rettferdig fordelt (B. var ein
god kommunist). Til slutt seier han dette om maten;
«Jeg skulle se den sorg, som ikke drukner. Den er bedre enn vår barndoms
sagosuppe»
Han anbefaler til dessert nyplukka druer med brennevin, men det kan me ta ein
annan gong.
Jens Bjørnebo. Samlede essays. Gyldendal norsk forlag.
Skulle hatt litt trøst nå, men det er muligens litt tidlig på dagen?
SvarSlettTakk for trøstfull oppskrift!
SvarSlett