tirsdag 25. mai 2010

Psykotiske tulipanar og brennesler

Medan de fortsatt venter i spenning på referat frå sydenturen vår skal de få dette vakre vårbildet av oss! Desse var dei første som blomstra i blomsterbedet vårt i år.
Vakkert?

Dette var for nokre uker sidan. Nå er det mykje som blømer. Aller mest løvetann sjølvsagt. Løvetann, som har eit så altfor dårlig rykte. Løvetann er vakkert! Dei er dessutan gode i salaten. Nye, unge løvetannblad er ein delikatesse! Heilt gratis! Appropos mat og gratis. Vi har også brennesler i hagen. Fantastisk til å lage suppe av! Og vi kan lage mykje suppe! Problemet er bare at det er mykje arbeid å plukke og renske...ein må vera så forsiktig så ein ikkje svir seg på blada.
Skvalderkål er ein annan viltvoksande delikatesse. Den trur eg ikkje vi har fått i vår hage ennå (er antakelig berre eit tidsspørsmål), men vi treng ikkje gå langt for å finne den. Denne skal også vera god i salater, og ein kan heilt sikkert koke suppe på den og.

Grunnen til interessen for desse plantene er fleire. For det første består hagen vår av mykje slikt (bortsett fra Skvalderkål...foreløpig..), og det er godt å vite at dei har ein nytteverdi (spesielt når det gjeld brennesle - da denne planten ikkje er spesielt vakker, og heller ikkje spesielt praktisk å ha i ein hage der ein skal tusle rundt på bare bein når somaren kanskje dukker opp om ikkje alt for lenge). For det andre er økonomien skral etter ein sydentur... Det er billig i Hellas, men utrolig nok går det mykje penger likevel... Da er det godt å ty til litt gratismat når ein kjem heim. I går var det brenneslesuppe til middag. I dag serverer vi løvetann i salaten, og i morgon vert det kanskje skvalderkålstuing? :)
Ha ein fin tirsdag!

9 kommentarer:

 1. ;-) Du har en særdeles positiv innstilling! Har aldri spist løvedann, men innbiller meg at det smaker ruccola (?). Skvalderkål hadde jeg i ekshagen min, og tro meg, det vil du ikke ha. Hm. Har du snegler i hagen din? Noen spiser jo det også (kanskje ikke iberia, da!).

  SvarSlett
 2. Snegler trur eg faktisk ikkje vi har mykje av. Det ville jo gjort seg i den ellers så grønne menyen... Kanskje litt proteiner i snegler?
  Men hjort har vi i hagen! Mangler kun fellingsløyve...

  SvarSlett
 3. Jeg har heller aldri spist løvetann, men har jo ingrediensen rett utenfor døra mi. Sunt og billig! Men godt??? hmmm....må jo nesten prøve da. :)

  SvarSlett
 4. Brennesle kan jeg gå med på, har laget suppe og fortært en gang. Det var på heimkunnskapen på ungdomsskolen! Løvetann er og blir et utuske, du kan argumentere så mye du vil, men for en allergiker er det ikke snadder. ☺

  SvarSlett
 5. Jeg har skvallerkål! Du kan få avleggere når som helst, den er veldig lett å få til.. ;-)

  SvarSlett
 6. Eg er ikkje heilt sikker på om eg treng avlegger på svalderkål...kan heller kanskje komme og plukke litt til stuingen min når eg trenger?

  Og løvetann gjør seg bedre i hagen enn i maten syns eg nå, etter å ha prøvd det i salaten... :)

  SvarSlett
 7. Løvetann er oppskrytt som ugress! Det er jo en vakker blomst! Men, det kan bli for mye av den...Imponerende hvis du klarer å fø en familie på fem med kun ugress. Spe på med snegler, biller, mark og mygg, så har du et fullverdig måltid. Lykke til!

  SvarSlett
 8. Her er det også mye brennesle og løvetann. Men jeg klarer ikke å se så positivt på det, jeg. Velkommen tilbake, forresten! Håper dere har hatt en knall tur!

  SvarSlett
 9. Eg har innsett at det kan bli vanskelig å brødfø heile familien med ugress. Gutane er så vanskelige i matveien! Dei er glad i brenneslesuppa vår, men sliter litt med løvetann og biller o.l... Håper på at lønna snart ramler inn på konto :)

  SvarSlett