tirsdag 18. januar 2011

Penger!

Tussi! Som er like smilande og blid
 som økonomien vår er på stell!
Penger er ein fin ting!
Og har ein penger, så må ein kunne litt økonomi.

Økonomi var kanskje ikkje mi sterkaste side på skulen, men i likhet med det meste andre her i huset, så har vi også stålkontroll på økonomien.

Det skjer f.eks aldri at vi drar kortet i butikken (eller nå drar vi det ikkje lenger, men putter det nedi sprekken..) og oppdager at det ikkje er dekning på konto. Det skjer bare ikkje!
Ei heller glemmer vi kortet igjen heima - og oppdager det etter at vi har fyllt opp handlekorga og det er ca 20 personer bak oss i køen.
Og appropos glemme - det hender heldigvis heller ikkje at vi glemmer igjen lommebøker hvis vi f.eks skulle finne på å overnatte hos gode bloggevenninner. Heldigvis!

Så der har vi alt på stell. I tillegg setter vi opp pinlig nøyaktige regnskap kvar gang vi skal på ferie, bygge eit hus,  bygge på eit eksisterende hus, pusse opp kjøkken, male soverommene, kjøpe nye møbler osv. Vi samler alle kvitteringer fint i ein søt liten perm, og fører opp rekneskap i vår store svarte husholdningsøkonomibok. Kvitteringene kan seiner lett finnes fram igjen, siden dei vert arkivert kronologisk og alfanumerisk, og bringes med tilbake butikken i dei tilfeller vi trenger å reklamere.

Når vi handler sjekker vi ALLTID alle tilbud som har komt i posten siste dagene, og legger handleruta slik at vi er sikker på å spare mest mulig på alt vi kjøper. Ofte må vi innom 8-10 butikker rundtom på øya, men det er verdt det når vi ser at vi kan spare opptil mange hundrelapper på ein slik handlerunde.

Ungene lærer seg også økonomi fra dei er ganske små. Elise får 5 kroner timen for å vaske opp, rydde og vaske huset og litt meir om ho måker oppkjørselen. For det er ganske tungt. Gutane som er litt større får 10 kroner timen for bl.a. å skifte bordkledning, tømme kompostbingen og klargjera åkeren for årets potetdyrking. Gutane går sjølvsagt også med avisene, noko som er ein tung jobb her på bygda med i snitt 2km mellom kvart hus. Men det er jo litt penger å tjene her og.
På denne måten har Elise nå allerede tjent seg ein iphone (den ho fekk i adventskalenderen gav ho vekk til ei stakkars venninne som ikkje har det så godt som oss) Gutane har tjent nok til å nå kunne spleise på ein sentrumsleilighet i Bergen, som dei leiger ut nå, men som skal fungere som hybel når dei ein gang skal flytte til Bergen og studere til hjernekirurger og statsvitere.

Eg syns vi har det greit eg!
(sjøl om kanskje ikkje alt dette her stemmer heilt 100%)

Og i morgon er det lønningsdag! Juhu!!

11 kommentarer:

 1. He he, og dere står ikke der i butikken og hevder hardnakka at det er magnetstripa på kortet det må være noe i veien med? ☺

  SvarSlett
 2. Herlig! Så godt å se at dere har tingene på stell ;-)

  SvarSlett
 3. Ja, økonomien har vi vel alle stålkontroll over?? Akkurat slik det er her i huset også! Jeg låner aldri mannens kort heller! Aldri! Og så praktisk at barna er lært opp til å tjene penger nå som ingen likevel skjønner noe av den nye pensjonsordningen. (Nå må du på ingen måte tolke det dit hen at jeg tror du har behov for å kunne den med det første, men jeg leste på nettet at det var lurt for alle uansett alder å sette seg inn i den..)

  SvarSlett
 4. Hei!-sånn har vi det og!
  Bare at det meste arbeidet foregår i fjøs og kyllinghus..
  :)

  SvarSlett
 5. Godt å høre at det er ordna forhold;)

  SvarSlett
 6. Jeg trur på det skrevne ord, jeg! Kos deg på lønningsdagen!

  SvarSlett
 7. Jøss, det er flere som har like god kontroll som oss, altså? Det er godt å høre. Vi fikk heldigvis lønn i forrige uke. Ja, uten at det betyr at vi ventet på den eller noe...

  SvarSlett
 8. Ja, her tror jeg på alt du skriver.

  SvarSlett
 9. Nei, gløyme kortet, eller få jernteppe når ein skal taste inn koden, og lang kø. Nei, det skjer aldri...hø!

  SvarSlett
 10. Heldigvis skjer sånt aldri her heller. Og økonomien: nå har jeg brukt opp studielånet - og starter med tom lommebok. Best jeg selger noen puter og kjoler nå - ellers sliter vi med å betale huset vi booka (i september)i Italia til sommeren. Budsjett og stålkontroll. Jadda!

  SvarSlett
 11. Åhhh - sånn er det her også.
  Det står til på samme vis både med økonomi og husarbeid!!
  Er det ikke herlig å lykkes??

  SvarSlett