mandag 31. januar 2011

Helsedirektoratets kostholdsråd

God mat smaker enda bedre
når ein kan spise med hendene!
Januar er nok den månaden der det kommer desidert mest kostholdsråd i aviser, ukeblader og på nett. Og måneden er nå avslutta med Helsedirektoratets nye kostholdsråd. Intet nytt under sola, bortsett fra at poteta er fjerna. Potet inneholder stivelse, og - hørte eg på radio i dag - stivelse omdannes til sukker i munnen. Slik at hjernen oppfatter at dette smaker godt, og så blir det i tillegg omdannet til energi på samme måte som sukker. Eller noe sånt. Er ikkje så flink på å gjenngi ting eg ikkje heilt forstår. Men iallfall: potet er ikkje så sunt som helsedirektoratet meinte før. For mange år siden var potet eit godt alternativ, fordi vi ikkje hadde tilgang på så mykje energirik mat, og potet hadde vi god tilgang på. Nå har vi tilgang på så mykje meir, og poenget er at vi skal spise meir grønnsaker, men altså ikkje poteta. Nå var det egentlig ikkje poteta eg skulle skrive om. Det bare vart sånn...
Det var denne sunne maten.
Som vi bør spise.

Meir grønnsaker, meir fisk og mindre rødt kjøtt. Ok. Det visste vi fra før. Problemet med slike kostholdsråd er at det er folk som ikkje gidder lese dei som burde lest dei.
(Slik er det forresten med dei fleste gode råd. Dei som les desse gode råda visste om det fra før. Dei andre høyrer ikkje etter.)

Men men. Det er jo alltids godt med ei påminnning. For vi kan jo bli bedre. (ref forrige innlegg om suppeposer - suppeposer er ikkje med i Helsedirektoraters liste over ja-mat)

6 kommentarer:

 1. Har jeg drømt - eller stod det et annet innlegg her - tidligere i dag??
  Spooky;)
  Det e sunt med sunn mat - det er bare det at noen ganger smaker den usunne maten så utrolig deilig!!
  Fortsatt god ukestartkveld:))

  SvarSlett
 2. Men alltså potatis är ju liksom grunden i nordbornas basföda. Utan den så hade vi inte kunnat klara den långa vintern vi har och troligtvis dött av köld för det kostar på att frysa och då är det ju tur att vi hade potatisen som gav oss energi att orka frysa...och tänk så konstigt potatisgratäng med massa grädde, purre o krem skulle smaka utan potatis...mmmmmmmm mums.;DD
  Klem

  SvarSlett
 3. Blitt litt matblogg hos tingene våre. ;)
  Ungane og ugdomen her, er so kresne, at sjølv Toro kan få problem..

  SvarSlett
 4. ...og jeg som er så glad i poteter! Er vel en av de som burde høre, men ikke gjør det jeg da. ☺

  SvarSlett
 5. Ser en del bloggdamer skyr TORO, halvfabrikata er absolutt det siste de vil servere familien sin, men men..Mye salt og konserveringsmidler.

  SvarSlett
 6. Korrekt, Homla. Eg hadde eit anna innlegg først, men syns i etterkant at det ikkje holdt mål, og dermed vart det skrevet nytt innlegg :)
  Gafflan: poteter er veldig godt! Og potetstappe hadde ikkje blitt det samme uten potet! Og litt sunt var det visst fortsatt :)

  SvarSlett