søndag 7. november 2010

Pianoøving i ein musikalsk familie

Det er foreldrenes store drøm at ungene skal vera musikalske, og kunne spele vakkert og symfonisk på minst to eller tre forskjellige instrument. Gjerne samtidig.
Vi må innrømme at vi har komt litt seint i gang med undervisninga av dei to eldste. Nå har vi hatt eit slagverk i hus eit par år, men dette er nå levert ned til naboen fordi det stod i fare for å støve ned. Videre har vi to gitarer, der den eine har alle strengen i orden. Og vi har to i familien som kan ca 3 grep kvar. Eller dei KUNNE tre grep kvar for eit par år siden.

Og vi har eit piano! Eller eit gammalt keyboard som vi fant i ein container... Det er her vi får satse på eit slags talent. Ho mor gjekk på pianoundervisning i sin barndom - og sjøl om ho kanskje ikkje imponerte den gamle pianolærerinna si, så klarte ho til slutt å lære seg Til Elise. Og ho KAN noter. Dette "talentet" prøver ho å overføre sine barn.


Det ser ut som det kan kreve ein god porsjon med tålmodighet, men vi kan ikkje la oss stoppe av det. Nå når vi har komt på hæla når det gjelder det musikalske bør vi kjøre stramt program og gjerne øve nokre timar kvar dag. Sjølvsagt kan barna bli litt trøtte av dette, men det bygger opp personligheten, og med tida, når dei spelar dei vakraste symfoniar, vil dei takka oss!


For Elise sin del ser alt mykje lysare ut! Ho har komt godt i gang, og holder nå på å øve på Chopins 27 nokturner, etter at ho lenge har kunne spille Til Elise både framlengs og baklengs og i blinde.

8 kommentarer:

 1. He-he. Her har jeg kjørt rundt met et elektrisk piano i bilen i hele helgen, etter å ha brukt en halv lørdag på prøve å få tak i et. En liten ulempe var at da vi fikk pianoet inn i bilen, ble det ikke lenger plass til alle ungene.. Og nå når jeg endelig trodde jeg var ferdig med piano for en stund, dukker det jaggu opp et her og. Vel,vel..

  SvarSlett
 2. He he, godt du kjører dem hardt! Herlig Elise-bilde - du verden som hun spiller!

  SvarSlett
 3. Om dere kan 3 grep hver så blir det vel harmoni. For dere har vel sørga for å lære dere 3 forskjellige grep?

  SvarSlett
 4. Herlig bilde av Elise, her blir det ordnings!
  Funker sånne elektriske dingser? Høres det fint ut? Litt mer plassbesparende enn å ha et helt piano, i alle fall!

  SvarSlett
 5. Elisabeth: vi kan sjølvsagt dei samme tre grepa. Vi har lest den samme læreboka, og hadde like mykje tålmodighet.
  HH: Elektrisk piano er ein fin ting, hvis du vurderer piano. Dette makkverket av eit keyboard som vi har er greit nok for ein familie uten spesielle musikalske egenskaper og gehør.

  SvarSlett
 6. Takk for at du får meg til å le;-) Nydelige bilder. Kan du sistedelen av Til Elise også? Jeg kom meg bare halvveis... Og Ballade pour Adeleine (feilstavet, ja ja, men et must på 80-tallet) klarte jeg bare fram til de forte notene.

  SvarSlett
 7. ja, nei eg lærte nok bare begynnelsen av Til Elise...visste nesten ikkje at der var meir heller... Var noe kjent med den andre tittelen du nevnte? Kan du nynne litt av den for meg?

  SvarSlett
 8. Fin gjeng du har. Pianospillende og greier. Jeg har kosa meg med innlegg under her.... jeg er bare BITTELITT opptatt for tiden. Skolen dreper meg! Neeeida. Det er så artig. Og litt vanskelig. Og veldig krevende. Så blir lite annet enn skole - og bittelitt søvn. Men det er så lite av det siste, at jeg snart blir bittelitt psykotisk av det...... Og det er ikke bra. Så nå skal jeg ta tidlig kveld. 23.00 er nemlig kjempetidlig! natta og keep playing that funky pianomusic!

  SvarSlett