søndag 25. april 2010

Jente- og gutaleiker

Er ikkje desse dokkene fine? Veslejenta vår fekk dei i fødselsgave av tanta si.

Fram til nå nylig har ikkje huset vært bebodd av så veldig mange nusselige dokker, noko som sikkert kan forklarast med at dei to guttane våre har vært meir interessert i å leika med andre ting. Men bilar og lego har vi mykje av! Heldigvis er bilar og lego nå pakka ned og lagt på loftet. Heldigvis, fordi det er fryktelig vondt å trø på små traktorer og kvasse legobrikker. At desse leikene nå er erstatta av ein datamaskin er kanskje ikkje like bra... men det betyr vel bare at dei har blitt ungdommer..? Og datamaskinar er ikkje så ille å trø på. (Men kjedelig å snuble i ledningane...)
Men tilbake til jenteting. Endelig dukka det opp ei jente i huset (eg er jo her, men eg er vel ei dame nå etterkvart...sjøl om det ikkje kjennes sånn - eg meiner...kjenner meg heldigvis ikkje som mann, men meir som ei jente enn ei dame... Men eg veit at eg av yngre jenter blir sett på som dame, så derfor skal eg innrømme at eg er dame.), så da gjennstår det å sjå kva for leiker vi nå skal få trø på framover. Legoen og bilane blir nok henta fram, sånn for likestillinga si skuld, men etterkvart vil eg tru det dukkar opp ei og anna "jenteleike". "Jenteleike" i hermeteikn, fordi det sjølvsagt ikkje er forskjell på "jenteleiker" og "gutaleiker"....Eller der det det?? Nå er dette tema aktualisert gjennom TV-serien "Hjernevask", som var eit program som eg ikkje har fått med meg, men har tjuvkikka litt på, på nett-TV, nå mens eg skriv dette innlegget, som research. (Eg ser stort sett aldri på TV lenger. Ikkje fordi eg er med i ei eller anna sekt eller har TV-signal-allergi eller noko slikt, men det har bare blitt sånn...)
Ifølge "Hjernevask" (såvidt eg fekk meg meg med eit halvt øyra og auga) er det diskusjonar mellom biologar og kjønnsforskarar om det er biologiske forskjellar mellom gutar og jenter, eller om forskjellane kjem av påverknad frå miljø.

Siden jenta vår faktisk er ei jente(!) vil eg heilt sikkert gi ho mest feminine impulsar, utan å tenke over det. Eg skal ikkje prøva å gjera noko med det, for kva er galt med å oppdra ei jente som ei jente, eller ein gut som ein gut? I dag har vi likestilling der gutar og jenter har like muligheter. (jada, veit at sjukepleiarar - jenteyrke- ikkje tjener det dei burde ihht utdanning og ansvar, på langt nær! Men likevel...tilnærma likestilling) Jenter gjer, nesten like mykje som gutar, det som tidligare var typiske guta-aktivitetar (fotball, boksing, klatring osv). (Men kvifor vert det ikkje likestilling andre vegen? Kor mange gutar går på ballett? Gutane våre berre fnys når vi foreslår noko slikt. Og ein annan ting: kvifor vart det slik at jenter måtte gå over til å bruke bukser? Kunne ikkje gutane heller gått over til å bruke skjørt? OK- litt upraktisk, men kanskje både jenter og gutar kunne tatt på seg eit skjørt når dei skulle pynta seg! Men dette vart visst ei avsporing..)

Etter ein diskusjon med dei to gutane våre fekk eg høyre av den eine at det måtte vera miljøet som påverka oss til å bli typisk jente eller typisk gut. For dersom ein lot ei jente og ein gut vokse opp med akurat den samme påvirkninga, og så satte ein bil og ei babie-dukke framfor dei, så ville dei heilt klart velge å leike med bilen! For kven vil vel leike med barbie-dukker......var konklusjonen fra guten vår...
Om det er biologi eller arv eller miljø som gjer oss til det vi er, spiller ikkje så stor rolle for meg, som verken er biolog eller kjønnsforsker. Det viktigaste er at ein oppdrar ungane med den same kjærleiken, uansett kjønn! (Vakre ord på tampen av innlegget, sidan det er søndag i dag!)
(Sjøl trur eg mest på ein blanding av begge faktorane, biologi og miljø, dersom nokon skulle lure på kva eg meiner etter dette litt rotete innlegget...)
Ha ein fin søndag!

5 kommentarer:

 1. Jeg er faktisk innehaver av en snart 5 år gammel gutt som har som høyeste ønske å kunne begynne å danse ballett. - han er dypt og inderlig hjernevasket av sin 16mnd eldre søster:)

  Arv og miljø - jeg tror på begge - også tror jeg på hjernevask:))

  SvarSlett
 2. Bra! La han begynne med ballett! Vi trenger gutter som gjør "jenteting" og ikkje bare jenter som gjør "gutteting". :)

  SvarSlett
 3. Takk for koselig kommentar på bloggen min :-)
  Jeg har nook en meget ustrukturert måte å skrive på. Det gjenspeiler godt personligheten min :-) Spontan.

  Hoppeglad og morgenfrisk som sjefen min sier :-)

  Kos deg videre, og prøv for all del å ikke tråkke på datamaskinene. De er kanskje ikke så kvasse, men det er sikkert ordene som kommer i kjølvannet....
  Klem fra Liv

  SvarSlett
 4. Ja dette kan vi diskutere opp og ned og i mente. Jeg gikk mest i blått da jeg var liten, men det var nok fordi jeg arva etter storebror og dessuten fantes det da ikke så mye rosa, glitter og dill på 70-tallet? Seksåringen vår vil gjerne ha det samme som de andre jentene, altså rosa og lilla osv. Likevel balanserer vi med f.eks. turkis. Hun vil forresten veldig gjerne begynne med freestyledans - der stopper mors "alle skal få drive med det de vil". Jeg forstår meg bare ikke på den "dansen" og kjenner en stor motstand i meg mot spraytan og løsvipper på 12-åringer. Og nå er jeg iferd med å skrive meg helt bort, he he. Ang. husmorpoeng hos meg: Jeg gir meg selv poeng når jeg gjør noe huslig som f.eks. bake brød eller strikke. Foreløpig er det kun gitt poeng to ganger, begge ganger for strikkeprosjekt. ☺

  SvarSlett
 5. Kjenner igjen den ikke-helt-dame-ennå følelsen.. men tror kanskje den yngre garde ville definere meg som det..kanskje at på til "gammel dame"..
  Etter å ha fått tre unger, og observert mange andre sine, har jeg falt ned på at biologi er minst 90 %..aldri i livet om jeg hadde klart å påvirke mine jenter til å bli i nærheten av sånn som min brors gutter er, i aktivitet, støynivå og interesser. Og det er stor forskjell på egne unger og, disse forskjellene merker man helt fra de er bare noen uker, jeg tror det meste er forutbestemt.
  Hjernevask var i alle fall en bra serie, men så er Harald Eia min yndlingskomiker og da.. ;-)

  SvarSlett